Cercador

S'han trobat 77 resultats per els homes clàssics.

  • "Els homes clàssics" ens porten John Williams, el compositor de bandes sonores més famós de la història
    Veure vídeo
    Tot es mou

    "Els homes clàssics" ens porten John Williams, el compositor de bandes sonores més famós de la història

    El compositor de la banda sonora de "Star wars" és John Williams, però la seva carrera exitosa va començar uns anys abans, concretament l'any 1972, quan guanyava el seu primer Oscar per la banda sonora de la pel·lícula "El violinista a la teulada".

  • "Els homes clàssics" ens porten la millor música clàssica a ritme de marxa
    Veure vídeo
    Tot es mou

    "Els homes clàssics" ens porten la millor música clàssica a ritme de marxa

    Felix Mendelssohn és el creador d'una de les marxes més conegudes, la nupcial. Però no és l'únic compositor il·lustre que ha creat marxes que han passat a la història: Mozart, Wagner i Chopin, entre d'altres, també es van atrevir a compondre'n. "Els homes clàssics" ens expliquen què tenen totes aquestes composicions en comú.

  • Com va néixer realment el jazz?
    Veure vídeo
    Tot es mou

    Com va néixer realment el jazz?

    "Els homes clàssics", Albert Galceran i Pedro Pardo, ens porten cada dimarts les curiositats més desconegudes de la música clàssica. Avui ens expliquen quina és la relació entre Beethoven i l'origen del jazz.

  • Els "Homes clàssics": una nit d'òpera a "La Scala" de Milà
    Veure vídeo
    Tot es mou

    Els "Homes clàssics": una nit d'òpera a "La Scala" de Milà

    Avui és Sant Ambrós, patró de la ciutat de Milà. Els "Homes clàssics", Albert Galceran i Pedro Pardo, aprofiten l'ocasió per portar-nos fins a Itàlia i rememorar algunes de les obres estrenades a "La Scala", el temple de l'òpera. En sabríeu dir el nom amb unes pistes?

  • El tempo musical, als "Homes clàssics"
    Veure vídeo
    Tot es mou

    El tempo musical, als "Homes clàssics"

    Què volen dir "andante", "adaggio" i "allegro ma non troppo"? Els nostres "Homes clàssics", Albert Galceran i Pedro Pardo, ens ho expliquen i ens ajuden a entendre millor la música clàssica, com cada setmana. Avui ens parlen del tempo musical.

  • Què vol dir cantar bé?
    Veure vídeo
    Tot es mou

    Què vol dir cantar bé?

    Els "Homes clàssics", Albert Galceran i Pedro Pardo, ens detallen què vol dir cantar bé. Sentirem les veus de Sonya Yoncheva, Edita Gruberová i Montserrat Caballé i aprendrem alguns secrets sobre l'afinació.

  • Els homes clàssics ens descobreixen la música de cambra
    Veure vídeo
    Tot es mou

    Els homes clàssics ens descobreixen la música de cambra

    Què és la música de cambra? Home, la que es fa en una cambra! Més enllà de les bromes, els homes clàssics ens obren la porta a descobrir-la i a posar-la en valor.

  • 50 anys després del discurs a l'ONU, coneixes el Pau Casals músic?
    Veure vídeo
    Tot es mou

    50 anys després del discurs a l'ONU, coneixes el Pau Casals músic?

    Pau Casals és un músic del qual es coneix més el vessant reivindicatiu que la seva faceta com a músic. Els homes clàssics ens endinsen en la figura d'aquest geni del violoncel. De fet, va ser el primer cel·lista solista, és a dir, el primer músic de violoncel que va fer concerts com a solista.

  • Quin és el secret d'una bona melodia?
    Veure vídeo
    Tot es mou

    Quin és el secret d'una bona melodia?

    Si la setmana passada vam parlar del ritme, avui Pedro Pardo i Albert Galceran, els nostres homes clàssics, ens han fet una classe magistral sobre la melodia, un dels trets definitoris de "música".

  • Què és la música sense el ritme?
    Veure vídeo
    Tot es mou

    Què és la música sense el ritme?

    Segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, la música és "l'art que s'expressa mitjançant la combinació de sons, d'acord amb les lleis de la melodia, l'harmonia i el ritme". Després de parlar-nos sobre classicisme i romanticisme, "Els homes clàssics", Alberto Galceran i Pedro Pardo, ens han fet una classe intensiva sobre el ritme, en què hem après a llegir una partitura de ritmes.

  • Els homes clàssics: "A l'òpera no s'entén la lletra, però al trap tampoc"
    Veure vídeo
    Els experts

    Els homes clàssics: "A l'òpera no s'entén la lletra, però al trap tampoc"

    Parlem amb Pedro Pardo i Albert Galceran, "Els homes clàssics". Van començar fent una secció a Catalunya Ràdio, han escrit un llibre i ara tenen un programa diari a Catalunya Música i una secció al "Tot es mou" de TV3. Descobrim si la clàssica està de moda i la comparem amb els estils que sentim a iCat.

  • El romanticisme i l'eterna cerca de l'emoció
    Veure vídeo
    Tot es mou

    El romanticisme i l'eterna cerca de l'emoció

    Si el classicisme buscava la perfecció formal, en el romanticisme es renuncia a la perfecció per trobar l'emoció. Es considera que neix amb la partitura de la Simfonia número 3 de Beethoven, més coneguda com a "Heroica", tot i que originàriament la volia titular "Bonaparte". En el romanticisme, l'intèrpret ha de posar l'ànima al servei d'una música molt complicada d'interpretar, on els sentiments són molt presents des de la primera nota. Els nostres homes clàssics, Albert Galceran i Pedro Pardo, ens han endinsat en l'univers romàntic.

  • El classicisme, la perfecció formal i Mozart
    Veure vídeo
    Tot es mou

    El classicisme, la perfecció formal i Mozart

    Després d'endinsar-nos en l'univers del barroc amb les seves peculiars perruques, els nostres homes clàssics, Pedro Pardo i Albert Galceran, ens han introduït en el classicisme, en què predominen la bellesa i la perfecció formal i amb Mozart com a representant màxim.

  • Hits de Bach que no són el que semblen
    Veure vídeo
    Tot es mou

    Hits de Bach que no són el que semblen

    En l'última secció de la temporada d'"Els homes clàssics" de Catalunya Música, Albert Galceran i Pedro Pardo han vingut a desmuntar el mite de Johann Sebastian Bach. Bach és el pare de tota la música que coneixem, ja que va crear les bases de l'harmonia que encara avui els grups de pop utilitzen. Però és veritat que alguns dels seus grans hits o bé no són seus o bé no estaven pensats tal com avui els coneixem. Ens han parlat del seu minuet de l'àlbum d'Anna Magdalena Bach, que realment és del compositor Christian Petzold; de la base de la famosa "Ave Maria" de Charles Gounod, que realment és de Bach; "La toccata de la tocata", que no se sap ben bé si és seva i que va ser concebuda per saber si els orgues estaven bé; les "Variacions Goldberg", que no van ser concebudes per gaudir-les sinó per suportar l'insomni, i de l'ària "Erbarmedich", de "La Passió segons sant Mateu", una obra que es considera la catedral de les composicions musicals. Finalment, "Els homes clàssics" han fet un examen a Lluís Marquina per saber què ha après a les seves seccions.

  • Manén i les escoles violinístiques
    Veure vídeo
    Tot es mou

    Manén i les escoles violinístiques

    Hem rebut els "Homes clàssics", Pedro Pardo i Albert Galceran, de Catalunya Música, que ens han volgut parlar d'un músic català poc conegut que va arribar a ser un dels millors violinistes i compositors del món, del qual enguany es commemora el 50è aniversari de la mort. Es tracta de Joan Manén, un geni que va arribar a fer més de 4.000 concerts i gires arreu del món.
    Ens han repassat la vida i la música d'aquest compositor i els seus referents en l'àmbit musical.
    Per acabar, hem gaudit de l'actuació en directe del pianista Daniel Blanch i la violinista Kalina Macuta, que han interpretat un fragment d'una obra per a violí i piano de Manén, la "Dansa ibèrica" núm. 2, i ens han explicat què va fer de Manén un músic tan important, si la seva música és tan difícil com sembla i quin és el repte de l'Associació Joan Manén.

Anar al contingut